Frasiga chokladvåfflor med en stor kula krämig nötglass på, och lite extra nötsmör ringlad på toppen. Det, det är en gudomligt och nyttigt sätt att starta dagen på. Eller äta som mellanmål, eller efterrätt eller närsomhelst då suget kommer efter något riktigt gott!

våfflor

Receptet räcker till en portion och det går fint att mixa ihop smeten och förvara i kylen en stund innan man vill grädda våfflorna. Tänk bara på att ha fryst bananskivor till glassen några timmar tidigare, eller ha för vana att alltid ha lite bananskivor i en påse i frysen.

Receptet är vegetariskt, glutenfritt, mjölk och laktosfritt, sockerfritt och går att göra veganskt. Du byter då lätt ut ägget mot 1/2 banan och 1 tsk bakpulver. Jordnötssmöret går även att byta ut mot valfritt annat nötsmör vid tillexempel allergi. Hasselnötssmör eller att rosta och mixa lite egna nötter och frön till ett smör blir minst lika bra.

våfflor

Detta recept är en del av temat ”Chokladfrukost á la lyxbuffé” och är ett av fem recept som enkelt och snabbt lagas på samma 6 ingredienser. Till och med mängden av varje ingrediens är exakt samma mellan recepten, det enda som skiljer dem åt är i vilken kombination du blandar ihop och tillagar dem, vilket ger dem väldigt olika karaktär!

Ingredienser

1 portion

Chokladvåfflor:

1 dl vita bönor

1 dl växtbaserad kvarg

1 ägg eller 1/2 banan och 1 tsk bakpulver för veganska våfflor

1 msk kakao

Eventuell sötning efter smak. Tex. honung eller dadelsirap.

Nötglass:

1 mogen banan

1 msk jordnötsnötssmör

Så gör du:

1. Hacka och frys bananen några timmar i frysen.

2. Mixa alla ingredienser till våffelsmeten i en skål.

3. Smörj våffeljärnet och stek våfflor av smeten.

4. Låt bananen tina lite innan du mixar den med jordnötssmöret till en krämig glass.

5. Servera våfflorna med glassen och ringla över lite extra nötsmör.

Våfflorna är goda att äta både nygräddade men även som kalla efter att ha sparat dem i kylen till dagen efter.

våfflor

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *