Denna somriga rabarberpaj med jordgubbar är fri från gluten, animaliska produkter, mjölkprodukter och socker vilket gör den hälsosam och
himmelsk för alla. Starta dagen med en portion till frukost vetja!

Rabarberpaj med smuldegDe söta jordgubbarna gifter sig med den syrliga rabarberkompotten och blir en krämig fyllning som bryts av med ett krispigt täcke av nötig smuldeg. Servera pajen varm med en klick växtbaserad vaniljkvarg och ingen kommer tacka nej till en portion till.

Rabarberpaj med smuldeg

Passa på att frysa in jordgubbar och rabarber medan sommaren frodas så du kan laga pajen även sen under hösten och vintern. Jag har lagat pajen med både färska och frysta jordgubbar och rabarber: resultatet blir lika smarrigt.

Sötningen i pajen kommer endast från bananerna. Desto mer mogna bananer du använder ju sötare smak får pajen. Men, även ifall du inte gillar banan behöver du inte vara rädd, banansmaken kommer inte fram i pajen. Vill du ha en ännu sötare paj kan du exempelvis mixa med några dadlar i smuldegen.

Ingredienser

2 portioner

Smuldeg:

2 msk hasselnötssmör (eller 1/2 dl nötter som rostas och mixas till eget nötsmör)

1/2 dl hackade hasselnötter

1/2 dl glutenfri havregryn

1/2 mosad banan

2 msk riven kokos

2 krm kardemumma

Fyllning:

100 g rabarber

12 jordgubbar

1/2 mosad banan

1 msk vatten

1 krm kardemumma

1/2 tsk kanel

Så gör du:

Deg:

1. Mixa alla ingredienser till degen i en mixer eller liknande.

Fyllning:

2. Skiva rabarberna i mindre bitar och mosa bananen.

3. Koka bananmoset, rabarberbitarna och vattnet i en kastrull i ca 7 minuter.

4. Skriva jordgubbarna och lägg i en form. Häll på rabarberkompotten och strö över kardemumma och kanel.

5. Fördela degen överst och grädda mitt i ugnen på 175 grader i 15 minuter eller tills degen blivit krispig.

6. Servera med växtbaserad kvarg smaksatt med vaniljpulver, glass eller vaniljsås.

Rabarberpaj med smuldeg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *